Sun Healthcare Master Plan

Albuquerque, NM

This award-winning four-building complex forms the Sun Healthcare Headquarters in Albuquerque, New Mexico. Sun Healthcare wanted a campus of multiple buildings linked by pedestrian walkways, courtyards, water features and landscaping. FBT Architects was brought on after the completion of phase one’s office building to complete the campus with further phased development occurring over a period of six years.

Phase II involved the development of a 38,000 sf office building and a 12,000 sf training facility. The training facility, situated at the center of campus, serves as the primary meeting facility for corporate conferences of up to 200 people offering state-of-the-art conference rooms with support spaces, personnel offices and a catering kitchen. A formal plaza with a fountain and lush landscaping offers the opportunity to extend meeting areas outside. The office building, built alongside the training facility, houses several separate tenant areas. Both buildings feature sandstone, aluminum and glass materials, designed to complement the existing phase one building, and offer breathtaking views of the Sandia Mountains.

Phase III consists of a 85,837 sf building designed to mark the entry to the entire campus. It features offices, conference rooms and the main campus boardroom. A rooftop terrace for employees allows for views of the campus. For this phase, the client wanted to incorporate hand decorated tiles by residents of its healthcare properties. FBT provided a display showcasing the tiles on the elevator lobby walls with the flexibility to add more as they were created. The basement contains the mechanical system for the complex comprised of central-chilled water plant backed up by a 500,000 gallon thermal storage tank for energy efficiency.

Completing the campus in Phase IV, FBT designed a six-story Sun Healthcare World Headquarters office and support space building. The curvilinear building is sited parallel to the Interstate Highway 25 to the east allowing for the maximum number of offices to have panoramic views of the Sandia Mountains. The building is uniquely integrated with a 500 space, five level parking structure with 3-stories located underground and using similar building materials in order to blend into the rest of the campus.